BJÖRK’TEN FOSSORA VE SONIC SYMBOLISM

Björk, onuncu stüdyo albümü Fossora’yı yayınladı.

Sanatçının kendi tabiri ile “çok mutlu bir albüm” olarak tanımladığı Fossora’yı kendi tarifinden dinlemek, son dönem röpörtajlarından derlediğimiz başlıkları okumak ve ay başında lanse ettiği podcast serisine ulaşmak isterseniz, doğru yerdesiniz.

Björk yeni albümünü “Bu benim mantar albümüm. Yer altında yaşayan, eğlenceli, saykadelic, kabarcıklı, her yerde ortaya çıkabilen ve tüm ormanı kaplayan” şeklinde tarif ediyor. Sanatçının Pitchfork’a kendi sözleri ve sesiyle yaptığı tanımlamayı aşağıda dinleyebilrsiniz.

Björk İzlanda radyosunda yeralan Viosja programına verdiği röportajda Fossora ile ilgili şunları söyledi;

Medulla ve Fossora’nın bir manada kardeş olduklarını düşünüyorum. Fossora “ihtiyacım olanı elde ettim” hissi veriyor. Bu sebeple Medulla’ya benziyor. Mesela, UtopIa albümü “istediğime ulaşmak mümkün görünmüyor” albümüydü. 

Belki Fossora, iklim değişikliğine dair bir manifesto değil ama kesinlikle harekete geçme çağrısı. Gezegen ile ilgili gerekenleri yapmalıyız diyor.

Pandemi bu albümü çok etkiledi. Pandemi olmasaydı, Fossora bir klarnet albümü olmayacaktı.

Yeterince konsept albÜm yaptım. Belki bazı şarkılarla ilgili fikrimi değiştirebilirdim… Mesela “Mutual Core”. Bu şarkı aslında yaylılarla daha güzel olurdu amA ben org kullandım, çünkü BIophIlIa org albümüydü. Bu sefer konseptten bağımsız olmaya çalıştım. Aslında konsept genelde bir araç vazifesi görüyor.

Bu sefer albümdeki her şarkı hakettiğini buldu diye düşünüyorum.

Diğer yandan Björk, Eylül başında albümlerini nasıl yarattığını anlattığı, ‘Björk: Sonic Symbolism’ isimli podcast serisine başladı. Podcastten yedi bölüm yayınlandı bile. Podcast’i aşağıda dinleyebilirsiniz.

The photos are under copyright © Björk

PAYLAŞ