GLASTONBURY TAMAMEN YENİLENEBİLİR ENERJİYE DÖNDÜ

Dünyanın en büyük müzik ve performans sanatları festivali Glastonbury, bu yıl tamamen yenilenebilir enerji ile düzenlendi. 2023 edisyonunda Worhty Farm’da 210.000 katılımcı, 60.000 çalışanın 5 gün geçirdiği festivalde hiç fosil yakıt kullanılmadı.

İlki 1970 yılında düzenlenen ve çevreci tavrı ile bilinen festival, 1984 yılında beri fosil yakıtları kullanmaktan kaçınıyor, güneş, rüzgar, pedal vb. yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmayı tercih ediyordu. Konu ile ilgili Access All Areas’a konuşan festival organizatörü ve kurucusu Michael Eavis’in kızı Emily Eavis şunları ifade etti;

“Fosil yakıt kullanmadan, tüm festivalin enerjisini temin etmek bizim için çok önemli bir başarı ancak bu, ahır çatımızdaki güneş enerjisi panellerİ, inek gübresini bio-gaza dönüştüren anaerobik çürütücü gibi yıllara yayılan yenilenebilir enerji çalışmaları ile gerçekleştirdiğimiz bebek adımlarımızın sonunda mümkün oldu.”

Son on yıldır sürekli alternatif ve yenilebilir yakıt denemelerimiz devam ediyordu. Bir çok alanda yenilenebilir enerjilere geçmiştik. En son, bir kaç yıldır jeneratörlerde denediğimiz palmiye yağı ile hidro-işlenmiş bitkisel yağ kullanımı iyi sonuç verince, tamamen fosil yakıtlardan vazgeçebileceğimizi gördük ve bu yıl bunu başardık”

The Greenpeace Fundraising Team in the Greenpeace Field at Glastonbury Festival 2019

2023 edisyonunda hiç fosil yakıtı kullanmayan Glastonbury, aynı zamanda katılımcıların karbon ayak izini azaltmak için de çalışmaya devam ediyor. Katılımcıların yaklaşık %40’ı tren, otobüs vb. karbon ayak izinin düşük olduğu toplu taşıma araçları ile festivale katılırken, festival yönetimi bu oranı arttırmak için yerel otorite ve ulaşım sağlayıcılar ile yürüttüğü yoğun çalışmalarına devam ediyor.

Emily Eavis röportajımın tamamını okumak için Access All Areas sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Darısı diğer festival ve etkinliklerin başına diyelim…

The photos are under copyright © Glastonbury

PAYLAŞ