MARINA ABRAMOVIC INSTITUTE TAKEOVER

Performans sanatının en önemli ismi kabul edebileceğimiz Marina Abramović adına kendi ismi ile kurulmuş enstitü, genç sanatçıların beş güne yayılan canlı performansları için Londra’nın ünlü kültür sanat mekanı Southbank’i devralıyor.

Farklı ülkelerden 11 genç sanatçının yer almakta olduğu performanslar için Queen Elizabeth Hall’un tamamı ve daha önce halka açılmamış kulis, soyunma odaları, fuayeler, teknik aksam bölümleri vb. alanlar, sanatçıların performans yerleştirmeleri için kullanıma açıldı. 4-8 Ekim arası 5 gün boyunca devam edecek performansların çoğunluğu günler süreceğinden, katılımcılar da izleyici olmanın ötesinde, performansın parçası ve ayrılmaz unsuru haline gelecekler.

Performans gösterecek sanatçılar; Collective Absentia, Carla Adra, Cassils, Paula Garcia, Miles Greenberg, Sandra Johnston, Carlos Martiel, Yiannis Pappas, Paul Setúbal, Aleksandar Timotic ve Despina Zacharopoulou. Marina Abramovic’in kendisi de bazı seanslara katılacak.

Marina Abramović, Sırp dünyaca ünlü bir kavramsal sanatçıdır ve sıklıkla ‘performans sanatının büyükannesi’ olduğu söylenir. Çalışmaları genellikle izleyici ile sanatçı arasındaki ilişkiyi test eder ve genelde kendisini cesaret isteyen performansların merkezine koyar. 1974’te “Rhythm 0” isimli performans sırasında Abramović doğrudan kendi hayatını tehlikeye atmıştı. Sanatçının, 72 nesneden oluşan bir masanın bulunduğu odada durduğunu ve ne kadar ileri gidebileceklerini görmek için katılımcıları testte tabi tutarak, kendisine ne isterlerse onu yapmaya davet ettiğini gördük. 72 nesne arasında çalışan silah, mermi, neşter, çiviler ve metal direk vardı. Seyircilerden biri silahı dolduröuş, kafasına dayamış ve parmağını tetikte tutarak kalabalık içinde kavga başlatmıştı.

The images are under copyright © Marina Abramović Institute & Southbank

PAYLAŞ