OUCHHH’TAN ASTRONOMİK ARAŞTIRMA VERİleri HEYKELİ

Özellikle büyük ölçekli görsel işitsel işleri ile tanıdığımız İstanbul kökenli oluşum Ouchhh, dünyanın ilk AI (Artificial Intelligence) ile çalışan Astronomi Araştırmaları Data Heykelini yaptı.

Bir çok ödülün sahibi Ouchhh’u, kısaca sanat, bilim ve teknoloji alanlarında disiplinler arası çalışmalar yapan bağımsız yeni nesil medya stüdyosu olarak tanımlayabiliriz.

NASA’nın, yaşama ev sahipliği yapma ihtimali olan Dünya büyüklüğündeki ötegezegenleri (Güneş dışındaki yıldızların etrafında dönen gezegenler) keşfetmek için kullandığı Kepler Uzay teleskopundan gelen data’ları kullanan enstalasyonun amacı gezegenimiz ile diğer yaşam barındırma ihtimali olan gezegenler arasında sembolik bir köprü kurmak. Kepler Uzay teleskopu 9.6 yıl boyunca uzayı taradı, 2.662 gezegen, 61 supernova ve 530.506 yıldız keşfetti.

Data Gate‘ isimli enstalasyonu üç parçadan oluşuyor; Form, Işık ve Uzay. ‘Işık’ uzay keşfi ve astronomik araştırmalar sırasında toplanan veriler ile çalışan AI kullanılması fikrine dayanan ilk sanat eseri olma özelliğine sahip.

Ouchhh ötegezegenleri ararken toplanan veri akışının oluşturduğu network’ün sonuçlarını stilize şekilde görselleştiriyor. Küp şeklindeki enstalasyon bu verileri önce sinyallere, ardından anime görsellere çeviriyor. Bu şekilde izleyiciler uzay keşfi çalışmaları sırasında oluşan devasa veri öbeğinin dünyasına giriş yapmış oluyorlar.

Ouchhh ekibi, duyulara hitap eden şiirsel bir deneyim sunarken, enstalasyonun insanlığın derin keşif merakını anıtlaştırdığını ifade ediyor. ‘Data Gate’ enstalasyonu 15 ton ağırlığında olup, Doğu Çin’de Jiangsu Eyaletindeki Nanjing şehrinde sergileniyor.

All image and video are under copyright © Ouchhh

PAYLAŞ