PLAK VE KASET SATIŞLARINA PANDEMİ DOPİNGİ

Pandeminin başında fiziksel müzik formatlarının satıldığı dükkanlar, plakçılar kapanınca ciddi düşüş yaşayan plak ve kaset satışları, yılın geriye kalanında rekor düzeylere ulaşacak seviyede artış yakaladı.

İngiltere’de 2020 yılında kaset satışları bir önceki yılın iki katına çıkarken, plak satışları 1990’dan bu yana en başarılı senesini yaşadı. Amerika’da ise, Noel tatili olan geçtiğimiz hafta, tarihte en fazla plağın satıldığı hafta oldu.

Pandemi senesinde özellikle plak satışlarının arttığı Amerika’da 1980 senesinden beri plak satışları ilk defa CD satışlarını geçti. Noel hediyelerinin etkisiyle geçtiğimiz hafta Amerika’da 1.842 Milyon plak satışı gerçekleşti. İngiltere’de plak satışları geçtiğimiz yılın %10 üstünde seyrediyor ve seneyi 4.8 Milyonun üstünde bir satışla kapatması bekleniyor.

Kaset satışlarının bir önceki yıla kıyasla ikiye katladığı İngiltere’de, en fazla satılan kasetler Lady Gaga ‘Chromatica’, 5 Seconds of Summer ‘CALM’, Yungblud’ın ikinci albümü ‘Weird’ ve The 1975 ‘Notes On A Conditional Form’ oldu. The British Phonographic Industry kaset satışlarının, 2020 senesinde 157,000 adet olarak gerçekleşmesini öngörüyor.

PAYLAŞ