RINA SAWAYAMA İNGİLİZ OLMA TANIMINI DEĞİŞTİRDİ

Alternatif pop’un yükselen ismi Rina Sawayama, İngiltere’de yaşamasına rağmen, İngiliz vatandaşı olmadığı için Mercury Prize adayı olamayınca, itiraz etti ve adaylık kriterlerindeki “İngiliz olma” tanımını değiştirtti.

Pop, electro pop, rock ve nu metal genre’larını harmanlayarak, kendine has bir alternatif pop sound’u ile dikkatleri üzerine çeken Rina Sawayama, Japonya doğumlu ancak çoçukluğundan beri İngiltere’de yaşıyor. Bu yıl yayınladığı debut albümü ‘Sawayama’ İngiliz vatandaşı olmaması sebebiyle, Mercury Prize adayı olamayınca, Britanya vatandaşı olma kriterini eleştirdi ve itirazı karşılık buldu. Nihayetinde Mercury Prize ve Brit Awards ödül adaylığında yer alan ‘İngiliz olma’ tanımını değiştirtti.

Mercury Prize ve Brit Awards’da sadece İngiliz veya İrlanda vatandaşı olan sanatçılar ve eserleri değerlendiriliyor, yılın en başarılı İngiliz, İrlandalı albüm ve sanatçıları seçiliyordu. Rina Sawayama’nın itirazı sonucu, durumu değerlendiren British Phonography Institution, artık bu ödüllerin adaylıklarında İngiltere’de 5 yıl ikamet ediyor olmayı yeterli koşul olarak kabul etme kararı aldı.

Çoçukluğundan beri İngiltere’de yaşayan ve İngiltere’de süresiz oturma izni olmasına rağmen, Japon yasalarının çifte vatandaşlığa izin vermemesi sebebiyle İngliliz vatandaşlığı bulunmaya Sawayama hayranlarının desteğiyle başlatmış olduğu ^SawayamaIsBritish kampanyada mutlu sona ulaşınca, BPI’a teşekkür etti ve “Benim bildiğim, büyüdüğüm İngiltere bu zaten, kabule ve çeşitliliğe açık” ifadelerini kullandı.

The photo is under copyright © Rina Sawayama

PAYLAŞ