ŞARKILAR DAHA BASİT VE TEKRAR EDİCİ HALE GELİYOR

Geçtiğimiz hafta yayınlanmış bir araştırma sonucu, şarkı sözlerinin son 40 yılda daha öfkeli, ben merkezci ve tekrar eden hale geldiğini gösteriyor.

Son yıllarda sosyal medya, özellikle TikTok etrafındaki tartışmalar artarken, dikkat sürelerimizin giderek azalıyor olduğu herkes tarafından kabul edilmeye başlandı. İçerikler artık daha kısa ve sığ hale geliyor, aşırı uyarılan ve sıkılmaya başlamış beyinlerimize göre hazırlanıyor. Yayınlanan rapor, 12.000’den fazla İngilizce şarkıda yapılan analizler sonucunda bu eğilimlerin, şarkı sözlerine de yansımış olduğunu gösteriyor. Müzik tüketimindeki değişimler, önce plaklardan CD’lere, şimdi de algoritmik hazırlanan müzik platformlarına doğru kayarken, şarkı sözlerindeki değişimler de dikkat çekici. Araştırmacılar, müziğin satılma ve üretim şekillerindeki bu değişikliklerin, şarkı sözlerindeki trendleri de etkilediğini vurguluyor.

Rapor, şarkı sözlerindeki basitleşme ve tekrarlanma eğiliminin tüm müzik türlerinde görüldüğünü ortaya koyuyor. Özellikle, ‘ben’ veya ‘benim’ gibi kelimelerin popülerliğinin artması, şarkı sözlerinin daha ben merkezci hale geldiğini gösteriyor. Öfke, iğrenme ve üzüntü gibi duyguların ifade edildiği şarkı sözlerinde de artış yaşanmış.

Bulgular arasında rap müziği en öfkeli şarkı sözlerine sahip tür olarak öne çıkıyor ve aynı zamanda en çok tekrarlanan satırlara sahip. Başka bir bulgu, rock dinleyicilerinin eski şarkı sözlerini aramaya daha eğilimli olduğunu gösteriyor, bu da rock müzik popülaritesinin azalmakta olduğunun başka bir işareti olarak yorumlanıyor. Raporun yazarlarından Avusturya Innsbruck Üniversitesi’nden Eva Zangerle, “İlk 10-15 saniye, şarkıyı atlayıp atlamayacağımız konusunda son derece belirleyici” diyor.

Ancak raporun ABD odaklı olması, sonuçların evrensel müzik tüketimini tam olarak yansıtmayabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, raporun ardından Universal Music Group’un TikTok’taki müziklerini kaldırması, müzik endüstrisindeki büyük değişimlerin işaretini veriyor.

The content and photo are under copyright © Dazed Magazine

PAYLAŞ