YILIN SÜPRİZİ BEKLEMEDİĞİMİZ YERDEN GELDİ; TAYLOR SWIFT

Taylor Swift

Yılın süprizi beklemediğimiz yerden geldi; Taylor Swift… Bize göre aynı zamanda yılın en üretken ve başarılı müzisyenleri arasında yer alan Swift, 2020 en iyi albümler listelerini erken hazırlayanları, Cuma günü, bu yıl ikinci albümünü yayınlayarak ofsayta düşürmüş oldu.

Ne oldu da, bizim gibi alternatif müzik seven ve içeriklerinde buna ağırlık veren bir mecra, Taylor Swift’i tekrar gündeme getirme ihtiyacı hissetti? Tek cümleyle; biz Taylor Swift’e değil, bu yıl yayınladığı iki albümle Taylor Swift bize yaklaştı.

Taylor Swift’in Cuma günü süpriz bir şekilde yayınlanan ‘Evermore’ albümü, Temmuz sonunda yayınlanan ‘Foklore’ albümünün devamı niteliğinde. İki albümün ruhları aynı, ikisinde de Taylor Swift’in olağanüstü hikaye anlatımı, duru vokali ve iki üç kere dinledikten sonra sizi yakalamaması oldukça zor olan hook’ları, indie sound’uyla son derece başarılı bir uyum yakalamış.

‘Folklore’ albümü için, isminin işaret ettiği üzere folk tarafa yakın, yalın indie sound’u tercih edilmiş, müziğin içinde fazla iniş ve çıkışlar yer almazken, bu rol aranjmanlar tarafından üstlenmiş. ‘Evermore’ ise sanatçının County geçmişinden izler taşırken, aslında indie rock diyebileceğimiz alana giriyor. Her iki albümde de The National iş birliği, özellikle prodüktör Aaron Dessner’in etkisi muazzam.

Taylor Swift, her iki albümde Bon Iver Justin Vernon ile birer parçayı birlikte söylerken, ikinci albümdeki Matt Berninger varlığı, The National iş birliğini pekiştirmiş. ‘Evermore’da yer alan ‘No Body, No Crime’ parçasında vokalleri bulunan Haim ise, aynı zamanda şarkıdaki Este karakterinin de sebebi.

Kariyerine küçük yaşlarda Country müzisyeni olarak başlayan Taylor Swift, bir süre sonra, storytelling’in en önemli unsur kabul edildiği Country müzikte, bu alandaki başarısı ile dikkatleri çekmiş ve Country müziği ile ulaşılması zor genişlikte bir hayran kitlesi kazanmıştı. Artık daha büyük oynamasının zamanı gelmiş sanatçı, önce pop-rock, ardından pop, hatta yer yer EDM’e kayan albümler ile dünya starları arasına girdi. Bizim ilgi alanımıza girmesi ise, kariyerinde geldiği yer itibariyla, ticari anlamda son derece riskli kabul edilebilecek bu yılki sound değişikliği ile oldu. Taylor Swift, indie folk/rock kabul edebileceğimiz iki son derce başarılı albüm yaptı.

Hayran kitlesi ile birlikte yaş almış Taylor Swift, 31. doğumgününde yayınladığı ‘Evermore’ albümüyle bir kere daha kulvar değiştirip, hayran kitlesine indie severleri de ekledi.

İki albümü aşağıda dinleyebilirsiniz;

The photos are under copyright © Taylor Swift

PAYLAŞ